Perheyritys Brunberg Oy sai alkunsa vuonna 1871, kun A.W. Lindfors perusti leipomon Porvooseen. Leipomotuotteiden lisäksi ryhdyttiin 1897 valmistamaan makeisia ja vähitellen makeistoiminta eriytyi leipomotoiminnasta. Lennart Brunberg, joka oppi makeisvalmistuksen Lindforsin tehtaalla, perusti oman karamellitehtaan vuonna 1922 ja osti 1928 Lindforsin makeistehtaan.

Brunberg Oy on pysynyt perheyrityksenä jo viiden sukupolven ajan ja kuudes on ottamassa yhä enemmän vastuuta yrityksen toiminnasta. Laadukkaat tuotteet ovat luoneet edellytykset toiminnan jatkumiselle ulkoisten olosuhteiden muuttumisesta huolimatta. Pieni määrä tunnettuja tuotteita on osoittautunut linjavalinnaksi, joka on pitänyt ohjakset tiukasti omistajasuvun käsissä. Perinteiden vaalimisella on tärkeä rooli myös tämän päivän Brunbergilla.

 

Suosittuja makeisklassikkoja

 

Alku
Alku-karamelli on vanhin Brunberg Oy:n tuotevalikoimaan kuuluvista makeisista. Se tuli Brunberg Oy:n edeltäjän Lindforsin Karamellitehtaan valikoimiin 1910-luvulla, kun Lindfors osti helsinkiläisen William Wiikin makeistehtaan.
Muistitiedon mukaan Alku-karamellin reseptin olivat yritykseen tuoneet pietarilaiset makeismestarit Sladkoff ja Kulakoff. Tätä tietoa ei ole voitu jäljittää, mutta se voi hyvin pitää paikkansa, sillä tuona aikana makeisten valmistuksen asiantuntemusta haettiin ja saatiin Venäjältä.
Alkuperäinen Alku on vaalea kermakaramelli. Myöhemmin sitä on maustettu eri tavoin, jolloin perinteisen Alku-karamellin rinnalle on tullut neljä uutta makua: lakritsi, sitruunalakritsi, suklaa ja kaneli.

 

Brunbergin tryffeli
Brunbergin tryffeli on 1920-luvulta. Lindforsin tehtaan hinnastoon se ilmestyi vuonna 1926. Alkuaikoina tryffeliä kutsuttiin myös nimellä Porvoon konvehti.
Perinteisen tryffelin lisäksi valmistettiin jo 1930-luvulla pähkinätryffeliä. Nykyiseen valikoimaan kuuluu perustryffelin lisäksi nougat- ja mokkatryffeli.

 

Brunbergin suukot
Suukkojen eli arkikielen pusujen valmistus aloitettiin vuonna 1951, kun Brunberg Oy osti ensimmäiset suukkojen valmistuksessa käytettävät laitteet tanskalaisen liikekumppanin ehdotuksesta. Suukot olivat saaneet suuren suosion ympäri Eurooppaa. Suomen ensimmäisen pusukoneen voi nykyisin nähdä tehtaanmyymälän ikkunasta.
Aluksi ainoa maku oli vanilja, mutta varsin pian valikoimaa laajennettiin. Tällä hetkellä vaniljasuukon lisäksi voi nauttia mansikka- ja mokkasuukoista.

 

Brunberg 2000-luvulla

 

Brunbergin laadukkaat suklaat ja karamellit tarjoavat 2000-luvun ihmisille mielihyvää ja virkistystä, jopa lohdutusta murheeseen aivan samoin kuin tehtaan toiminnan alkuvuosikymmeninä. Perinteitä kunnioittavan tuotevalikoiman ansiosta makeisten nauttija voi aikuisenakin maistella herkkuja, joista on pitänyt jo lapsena.

Ostouskollisuus on perusta, joka on mahdollistanut karamellitehtaan pitkän iän ja jatkuvan kehityksen. Yli 140 vuoden menestyksen avaintekijät ovat olleet ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilökunta, korkealaatuiset raaka-aineet sekä pienuuden tuoma joustavuus. Näihin menestystekijöihin Brunberg luottaa myös tulevaisuudessa.