Makean alku ja juuri – Sokerileipurimme Jannen vinkit!

Brunbergin makeistehtaan juuret ovat A.W. Lindforsin leipomossa, jossa 16-vuotias Lennart Brunberg aloitti työt vuonna 1907. Hän osti leipomon makeistoiminnot vuonna 1928, ja loppuhan onkin historiaa! 


Kuljemme edelleen Lennart Brunbergin viitoittamalla tiellä. Sen kunniaksi tarjoilemme tällä sivulla makeita vinkkejä, joita on helppo toteuttaa omassa keittiössä. Meillä on ilo esitellä Brunbergin konvehtiosastolla työskentelevä Janne, jonka keittiössä syntyy vapaa-ajallakin herkkuja. Uusista vinkeistä ilmoittelemme Brunbergin Facebookissa ja Instassa, joten meitä kannattaa seurata myös some-kanavissa.

Jos leipominen ja ruuanlaitto kiinnostaa, kannattaa tutustua myös Jannen omaan blogiin, joka löytyy täältä: Jannen Keittiössä


Mokkatryffelipalat (uunipellillinen)

Mokkapala, tuo kaikkien koululaismyyjäisten iki-ihana hittituote nyt himpun verran aikuisempaan makuun. Hienostuneen pehmeä, mokkainen maku täytteeseen tulee Brunbergin Moccatryffelipatukoista. Kokeile ja ihastu!

Pohja

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl kahvia
  • 150 g voita
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 3 tl leivinjauhetta

Kuorrute

  • 420 g tomusokeria
  • 200 g ranskankermaa
  • 100 g voita
  • 5 kpl (yht. 100 g) Brunbergin Moccatryffelipatukoita
  • ½ dl kaakaojauhetta

Koristeluun

  • strösseleitä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Lisää muna-sokerivaahtoon kuivat aineet, kahvi ja voisula. Sekoita huolellisesti ainekset sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja paista uunin keskitasolla noin 10–15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

Valmista kuorrute. Siivilöi tomusokeri ja kaakaojauhe kulhoon. Paloittele tryffelipatukat. Sulata voi ja patukat mikrossa tai hellalla miedolla lämmöllä. Sekoita voi-tryffeliseokseen ranskankerma ja kaada nestemäinen seos tomusokerin ja kaakaojauheen joukkoon. Sekoita tasaiseksi kuorrutteeksi ja levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Viimeistele mokkapalat strösseleillä ja laita piirakka hetkeksi kylmään, jotta kuorrute hieman jähmettyy.

Vinkki! Jos haluat vahvemman kahvin maun kuorrutteeseen, voit lisätä vielä 2 rkl kahvia ja 1 rkl tomusokeria.


Tryffeli-mansikkakakku (12–15 henkilölle)

Keskikesän valoisat illat houkuttavat leipomaan. Tämä ihana kakku on kuin kesäyön unelma itse. Se valmistuu juuri parahiksi seuraavan päivän juhliin – eikä välttämättä tarvitse olla juhliakaan!

Tryffelikermavaahto

  • 6 dl vispikermaa (esim. Flora Vispi 20 %)
  • 400 g (2 pss) Brunbergin tryffeleitä
  • 8 rkl vaniljakreemijauhetta

Pohja

  • 600 g (12 kpl) kananmunaa
  • 420 g (4 ½ dl) sokeria
  • 330 g (6 dl) vehnäjauhoja
  • 90 g (2,25 dl) kaakaojauhetta

Kostutus

  • 5 dl vettä
  • 50 g (0,5 dl) sokeria

Täyte

  • noin litra mansikoita viipaleina
  • mansikkahilloa
  • tryffelikermavaahtoa

Koristelu

  • tuoreita mansikoita
  • (syötäviä) kesän kukkia
  • suklaarouhetta/-koristeita

 

Valmista tryffelikastike jo edellisenä päivänä tai varmista, että se on jääkylmää ennen vaahdotusta. Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna se kiehumispisteeseen. Ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon tryffelit. Sekoita, kunnes tryffelit ovat sulaneet joukkoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin.

Valmista kakkupohja. Voitele 24 cm irtopohjainen kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri keskenään paksuksi vaahdoksi, vatkaa noin 15-30 minuuttia. Sekoita keskenään kuivat aineet, siivilöi ne vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti sekaisin. Kaada massa kakkuvuokaan. Paista pohjaa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan ja tasoita pinta tarvittaessa.

Vatkaa jääkylmä tryffelikastike kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon vaniljakreemijauhe, joka jämäköittää vaahdon. Viipaloi täytteeksi tulevat tuoreet mansikat.

Valmista kostutusvesi. Lämmitä kattilassa 2 dl vettä ja sulata sokeri veteen. Kaada sokerivesi kulhoon ja lisää 3 dl kylmää vettä. Kostuta kakku sopivan kosteaksi, kaikkea kostutusvettä ei tarvitse käyttää.

Kasaa täytekakku: kostutus – tryffelivaahto – mansikkahillo – mansikkaviipaleet. Muista jättää osa tryffelivaahdosta kakun kuorruttamista varten. Koristele kakku tryffelivaahdolla, mansikoilla, syötävillä kukilla (esim. sarviorvokki, ruiskaunokki tai krassi) ja suklaakoristeilla.


Toffeepala-tiikerimuffinit (12 kpl)

Hauskat tiikerimuffinit kätkevät sisäänsä herkullisia sulaneita toffeepaloja. Nämä muffinit ilahduttavat koko perhettä äitienpäivänä!

Ainekset:

  • 60 g (0,75 dl) rypsiöljyä
  • 130 g (1,5 dl) maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 140 g (2 dl) sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 200 g (3 dl) puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 10 g (3 tl) leivinjauhetta
  • 240 g Brunberg toffeepaloja
  • 4 rkl kaakaojauhetta
  • 2 rkl maitoa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa kulhoon rypsiöljy, maito, kananmunat, sokerit ja suola. Sekoita. Pilko toffeepalat pienemmiksi. Mittaa toiseen kulhoon vehnäjauho, leivinjauhe ja pilkotut toffeepalat ja sekoita ne keskenään. Sekoita nämä nesteiden joukkoon.

Kaada puolet taikinasta toiseen kulhoon ja lisää kaakaojauhe ja 2 rkl maitoa. Sekoita.

Lusikoi molempia massoja vuorotellen amerikanmuffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 15 minuutin ajan.


Laktoositon suklaakuorrute donitseille

Suklaakuorrute kruunaa donitsit – ostatpa ne valmiina kaupasta tai leivot itse alusta alkaen. Suklaakuorrute on helppo ja nopea valmistaa. Pieni määrä glukoosisiirappia antaa kauniin kiillon kuorrutteeseen. Parasta on, että kuorrute on myös laktoositon.

Tarvitset:

  • 8 kpl donitseja
  • 70 g vispikermaa (laktoositon)
  • 15 g glukoosisiirappia
  • 75 g Brunberg laktoositonta maitosuklaata tai tummaa suklaata (53%)
  • 15 g voita (laktoositon)
  • koristeluun strösseleitä/nonparelleja

Kiehauta kerma pinnoitetussa kattilassa. Liuota kuuman kerman joukkoon glukoosisiirappi. Paloittele suklaa kattilaan ja anna sen sulaa rauhassa kerman joukkoon sekoittamatta. Kun suklaa on täysin sulanut, sekoita kuorrute tasaiseksi. Lisää voi ja sekoita.

Dippaa donitsit suklaakuorrutteeseen ja ravistele ylimääräinen kuorrute pois. Koristele ja jähmetä viileässä.